4.9
(14)
Steeds vaker krijgen we de vraag of je over de auteursrechtelijke vergoedingen die je ontvangt van Buma/Stemra en Sena nu wel of geen BTW moet afdragen. We zetten een en ander voor je op een rijtje.

Buma/Stemra en Sena

Voordat we ingaan op het BTW-aspect zoomen we even in op de organisaties die je auteursrechten beschermen.

Als je betrokken bent bij de productie van muziek, als  bedenkers en/of maker, dan krijg je te maken met het beschermen van je auteursrecht (en naburig recht, zie hieronder) via Buma/Stemra en Sena. Wat is nu precies het verschil:

Buma/Stemra komt op voor de bedenkers en zorgt ervoor dat aangesloten componisten, tekstschrijvers en uitgevers een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het auteursrecht).

Sena komt op voor de makers (uitvoerend kunstenaars) en zorgt ervoor dat artiesten, sessiemuzikanten en producenten een vergoeding ontvangen als hun muziek gebruikt wordt (het naburig recht).

Auteursrecht en naburig recht

Het auteursrecht beschermt het werk van auteurs zoals schrijvers, componisten, tekstdichters, filmmakers en beeldend kunstenaars. Behalve het auteursrecht zijn er ook de zogenaamde ‘naburige rechten’. Deze rechten geven bescherming aan de inspanningen en prestaties van uitvoerend kunstenaars, muziekproducenten, filmproducenten en omroeporganisaties.  De bescherming lijkt op die van het auteursrecht, vandaar dat ze “naburig” heten.

Een vertolking van een werk door een uitvoerend kunstenaar kan wel degelijk een creatieve prestatie zijn, maar deze prestatie voldoet vaak niet aan andere vereisten voor auteursrecht. Daarom is voor dergelijke uitvoeringen een apart recht, het naburig recht, in het leven geroepen. De wet op de Naburige rechten ziet op uitvoering, opname en uitzending.

Het komt, vooral in de populaire muziek, veel voor dat de muzikant zijn of haar eigen composities uitvoert, denk aan de term singer-songwriter. Die persoon krijgt in dat geval zowel het auteursrecht als de naburige rechten.

BTW vrijstelling

Componisten en tekstdichters zijn vrijgesteld van afdracht van BTW, voor zover het gaat om het leveren van diensten met betrekking tot hun auteursrechten. Met andere woorden: in de vergoeding die je van Buma/Stemra ontvangt, zit geen BTW en je hoeft hierover ook geen BTW af te dragen.

Ook het naburig recht is vrijgesteld van BTW, dus over je ontvangsten van SENA hoef je ook geen BTW af te dragen

Inkomstenbelasting

De inkomsten van zowel Buma/Stemra als van Sena zijn voor jou als ZZP-er belast voor de inkomstenbelasting. Deze twee organisaties maken aan het eind van het jaar een jaaropgave die je zelf na inloggen op hun site kunt downloaden. Deze gegevens worden ook doorgegeven aan de belastingdienst.

Palander neemt deze opbrengsten op in je boekhouding en ze tellen dan mee voor je winst. Bij de aangifte Inkomstenbelasting hoef je ze dan dus niet nogmaals op ge geven! Dit staat meestal aan voor-ingevuld bij je inkomsten. Dit kun je dan verwijderen.

Nuttige websites

Sena
Buma/Stemra
Stichting Brein
Auteursrecht

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 14

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?