4.6
(18)
Als jij een ZZP-er bent dan heb je nu je nieuwe BTW-ID ontvangen. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je btw-nummer op je factuur en je website te plaatsen. Maar let op: je oude nummer heb je ook nog nodig. In dit artikel gaan we in op wat dit verder voor jou kan betekenen.

Oud en nieuw nummer

Al eerder schreven we over het nieuwe BTW-ID dat ZZP-ers per 1 januari 2020 gaan gebruiken. Intern blijft de belastingdienst werken met het oude nummer en hetzelfde systeem, en ze koppelen het nieuwe nummer aan het oude nummer. Dus hoe zit dat nou precies dan? Wanneer gebruik je dat nieuwe nummer en wanneer het oude?

Het oude nummer gebruik je in je communicatie met de Belastingdienst en je btw-aangifte. Bel je bijvoorbeeld met de Belastingtelefoon? Dan heb je je oude nummer nodig. En ook bij je BTW-aangifte gebruik je het oude nummer.

Het oude nummer heet voortaan je ‘omzetbelastingnummer’. Het omzetbelastingnummer bestaat uit jouw burgerservicenummer met de toevoeging B01 of hoger.

Het nieuwe nummer heeft niets met je bsn te maken. Het bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Als ondernemer ben je wettelijk verplicht je btw-nummer op je factuur en je website te plaatsen. Vanaf 1 januari moet je het nieuwe nummer gebruiken. Wie dat niet doet, heeft kans op een verzuimboete.

Wat moet je doen

  • Geef het nummer door aan je boekhouder
  • Geef het nieuwe nummer door aan je klanten en leveranciers in binnen- en buitenland
  • Vervang het btw-nummer door dit nieuwe nummer op je website, in je email-handtekening en op je visitekaartjes.
  • Vervang het nummer op je facturen
  • Gebruik je software voor je facturen? Pas ook daar het nummer aan
  • Geef het nummer door aan/pas je profiel aan bij payment service providers zoals PayPal, Mollie, iZettle etc.
  • Vergeet niet om ook binnenkomende facturen van je leveranciers te checken of hun BTW-ID er op staat.

Meedoen aan nieuwe KOR en toch BTW-ID ontvangen

Ondernemers die vrijgesteld zijn van btw of gebruikmaken van de nieuwe KOR hebben in het verleden een btw-nummer ontvangen. Dat is de reden dat zij nu ook dit nieuwe btw-id ontvangen. Zij hoeven hier niets mee te doen, behalve de brief met het btw-id goed bewaren, mochten zij dit in de toekomst nodig hebben.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 18

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?