Omzetbelasting is een belasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. In officiële documenten wordt altijd gesproken over omzetbelasting. In het normale spraakgebruik wordt meestal gesproken over BTW.
Doorgeefluik
Winkeliers, restauranthouders, groothandels, handelaren, producenten, artiesten, etc. en jij ook, als ZZP-er, zijn verplicht om btw (omzetbelasting) over hun verkochte goederen en geleverde diensten te rekenen. Die krijg je dan betaald van je klant, en vervolgens ben je ook verplicht om deze ontvangen btw aan de overheid af te dragen.
Aan de andere kant maak je als ondernemer natuurlijk ook kosten, omdat je zakelijke uitgaven doet. Over deze kosten heb je btw betaald aan de leverancier. Deze betaalde btw kun je verrekenen met de btw die je zelf ontvangen hebt. Eigenlijk ben je dus een soort doorgeefluik van de belastingdienst.


Aangifte omzetbelasting
Als ondernemer informeer je de belastingdienst periodiek (meestal per kwartaal) over deze belasting. Je geeft aan hoeveel er aan omzetbelasting is ontvangen, en hoeveel er is uitgegeven. De btw die jij hebt betaald over gekochte goederen of afgenomen diensten mag je namelijk in mindering brengen. Simpel gezegd bereken je op deze manier je omzetbelasting (btw).
Palander verzorgt voor jou ieder kwartaal de aangifte omzetbelasting en stuurt deze keurig naar de belastingdienst. Zelf ontvang je een kopie.
Vermindering
Met een eenmanszaak kan het zijn dat je weinig omzet hebt. Dan kun je in aanmerking komen voor een vermindering van de af te dragen btw. Wanneer je jaarlijks minder dan 1.883 euro btw afdraagt (2019), kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. Moet je in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen!
Meer over omzetbelasting kun je lezen op de betreffende pagina van de belastingdienst.
Veranderingen in 2020
Let op, per 1 januari 2020 gaat de Kleine Ondernemersregeling zoals we die kennen op de schop! Lees er hier meer over.