4.8
(13)
Omzetbelasting is een belasting die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. In officiële documenten wordt altijd gesproken over omzetbelasting. In het normale spraakgebruik wordt meestal gesproken over BTW.

Doorgeefluik

Winkeliers, restauranthouders, groothandels, handelaren, producenten, artiesten, etc. en jij ook, als ZZP-er, zijn verplicht om btw (omzetbelasting) over hun verkochte goederen en geleverde diensten te rekenen. Die krijg je dan betaald van je klant, en vervolgens ben je ook verplicht om deze ontvangen btw aan de overheid af te dragen.

Aan de andere kant maak je als ondernemer natuurlijk ook kosten, omdat je zakelijke uitgaven doet. Over deze kosten heb je btw betaald aan de leverancier. Deze betaalde btw kun je verrekenen met de btw die je zelf ontvangen hebt. Eigenlijk ben je dus een soort doorgeefluik van de belastingdienst.

btw

Aangifte omzetbelasting

Als ondernemer informeer je de belastingdienst periodiek (meestal per kwartaal) over deze belasting. Je geeft aan hoeveel er aan omzetbelasting is ontvangen, en hoeveel er is uitgegeven. De btw die jij hebt betaald over gekochte goederen of afgenomen diensten mag je namelijk in mindering brengen. Simpel gezegd bereken je op deze manier je omzetbelasting (btw).

Palander verzorgt voor jou ieder kwartaal de aangifte omzetbelasting en stuurt deze keurig naar de belastingdienst. Zelf ontvang je een kopie.

Vermindering

Met een eenmanszaak kan het zijn dat je weinig omzet hebt. Dan kun je in aanmerking komen voor een vermindering van de af te dragen btw. Wanneer je jaarlijks minder dan 1.883 euro btw afdraagt (2019), kom je in aanmerking voor de kleine ondernemersregeling. Moet je in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw meer te betalen!

Meer over omzetbelasting kun je lezen op de betreffende pagina van de belastingdienst.

Veranderingen in 2020

Let op, per 1 januari 2020 gaat de Kleine Ondernemersregeling zoals we die kennen op de schop! Lees er hier meer over.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 13

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?