4.7
(9)
Voor ZZP’ers en andere ondernemers bestaan meerdere aftrekposten om ondernemen aantrekkelijker en voordeliger te maken. Een van deze aftrekposten is de MKB-winstvrijstelling. Dit is een wettelijk vastgelegde aftrekpost op de winst van jouw onderneming. Met de mkb-vrijstelling mag je in 2019 en 2020 14% van de belastbare winst aftrekken na toepassing van ondernemersaftrek. Zo hoef je dus minder inkomstenbelasting te betalen.

Wie heeft recht op MKB-winst vrijstelling

De mkb-winstvrijstelling geldt voor alle ondernemers, ongeacht het aantal uren dat je in de zaak stopt. Sinds 2010 hoef je voor deze regeling namelijk niet meer te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur.

Voor 2019 en 2020 is de vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst. Je hoeft dit verder ook niet aan te vragen, deze vrijstelling is onderdeel van de aangifte inkomstenbelasting, en wordt automatisch toegepast. De 14% van de mkb-winstvrijstelling wordt berekend over de belastbare winst nadat je de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek) hebt toegepast.

MKB-winst vrijstelling berekenen

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je de uiteindelijke belastbare winst waar je inkomstenbelasting over moet betalen kunt berekenen. Het kan zijn dat je meer aftrekposten kunt toepassen, of dat je winst reserveert voor de fiscale oudedagreserve (FOR), maar we gebruiken in het voorbeeld alleen de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

 Totale netto winst 2019 19.000
 Zelfstandigen aftrek -7.280
 Startersaftrek -2.123
 Subtotaal 9.597 
 Mkb-winstvrijstelling: 14% van 9.597 -1.344
 Belastbare winst 2019 8.253 

De uiteindelijk belastbare winst is het bedrag waarover de inkomstenbelasting zal worden berekend en als winst uit onderneming opgenomen wordt in box 1 van je belastingaangifte.

MBK-winst vrijstelling geldt ook bij verlies

Ook wanneer je bedrijf verlies draait wordt de mkb-winstvrijstelling toegepast. Dit levert echter een nadeel op voor jou als ondernemer. Je mag een verlies uit onderneming namelijk in de volgende 9 jaren verrekenen met je winst. Daarmee kun je je belastbare winst verlagen in de komende jaren en betaal je dus minder inkomstenbelasting.

Door de mkb-winstvrijstelling wordt je verlies echter met 14% verkleind. Hierdoor wordt het bedrag dat je in de volgende jaren kunt aftrekken lager dan wanneer de mkb-winstvrijstelling niet toegepast zou worden. Dit is natuurlijk een ongunstig gevolg van de regeling, maar het Gerechtshof Amsterdam heeft in 2018 bepaald dat dit nadeel gerechtvaardigd is. De mkb-winstvrijstelling moet daarom ook bij verlies toegepast worden.

Lees meer over dit onderwerp op de betreffende pagina van de belastingdienst. Met betrekking tot de verschillende aftrekregelingen is deze link van de belastingdienst ook handig.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 9

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?