4.6
(41)
Stel je bent muzikant en je verdient aardig met je optredens, maar daarnaast heb je ook nog andere activiteiten waar je geld mee verdient, die niets met je muziek-business te maken hebben.  Wellicht ben je toevallig ook een goede fotograaf en run je daarnaast nog een webshop in feestartikelen. Dat zijn drie heel uiteenlopende activiteiten. Kan dat allemaal onder de paraplu van die ene eenmanszaak? In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden.

Doorgeven aan KvK en Belastingdienst

Een eenmanszaak is eigenlijk niets anders dan de economische activiteiten van een natuurlijke persoon. Jij kunt, als ZZP-er, maar één eenmanszaak hebben. Deze eenmanszaak kan echter wel al je activiteiten en diensten omvatten.

Het is wel verstandig om voor diensten die erg van elkaar verschillen ook een andere handelsnaam te kiezen en te registreren bij de Kamer van Koophandel. De KvK heeft een online formulier voor het beschrijven van een activiteit en het toevoegen van een handelsnaam aan je bestaande eenmanszaak. Dit is een eenvoudige formaliteit die weinig tijd en geen geld kost.

Geef daarnaast alle wijzigingen even door aan je belastingkantoor. Het kan zijn dat je btw-vrijgesteld bent met je neven-activiteiten, of juist niet. Als je alles netjes doorgeeft kom je later niet voor vervelende verrassingen te staan.

Duidelijke identiteit

Ook als muzikant is je “brand identity” van belang. Je bent je eigen merk en dat moet je ook als zodanig uitdragen. Dat geldt ook voor je andere activiteiten. Dus stel, je bent violiste in een strijkers ensemble, je hebt een rustige, nette uitstraling, zowel on-stage als op je website, maar daarnaast doe je als fotograaf fotoreportages van hele heftige hardrock-concerten, dan zul je die twee duidelijk van elkaar moeten scheiden in je externe communicatie. Want een sterk persoonlijk merk moet consistent zijn en je wil niet dat je nevenactiviteiten het beeld van je belangrijkste activiteit beschadigen. Dus wees ook selectief in het gebruiken van je eigen naam. Die wil je vooral verbinden aan je hoofdactiviteit. Kies voor je nevenactiviteiten dus wat neutralere of onpersoonlijke handelsnamen. Hetzelfde geldt voor je website. Registreer voor elke activiteit een aparte domeinnaam en maak aparte websites, hanteer per activiteit een andere huisstijl, eigen facturen, neem steeds aparte zakelijke bankrekeningen met de juiste tenaamstelling, etc.

meerdere activiteiten eenmanszaak

Eén BTW-nummer nodig

Je zou je kunnen afvragen of dat dan betekent dat je een tweede btw-nummer moet aanvragen. Het antwoord daarop is: nee, dat hoeft niet (een uitzondering daargelaten).

Jouw eenmanszaak heeft een btw-nummer, en dat gebruik je voor de btw-boekhouding van al je activiteiten. Je doet 1x per periode (meestal per kwartaal) je btw-aangifte en je kunt volstaan met 1 administratie, waarbij het wel aan te raden is om grootboeken en kostenplaatsen te hanteren voor de verschillende activiteiten, zeker als één van de activiteiten vrijgesteld is van btw. Uiteraard moet je ook goed in de gaten houden dat jouw ene dienst misschien belast is met 21% btw, terwijl de andere met maar 9% belast is.

meerdere activiteiten eenmanszaak

Daarom is het belangrijk om je boekhouding goed in te richten en aan te passen aan de nieuwe situatie. Je moet administratieve scheidingen aanbrengen zodat je overzicht bewaart en geen fouten maakt. Palander kan dit allemaal prima voor je organiseren.

Ondernemersaftrek voor alle activiteiten?

Ondernemersaftrek (zoals bijv. zelfstandigenaftrek en startersaftrek) zijn begrippen die te maken hebben met de Inkomstenbelasting of IB. Het zijn kortingen op de winst, waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Voor de meeste onderdelen van ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. En dat betekent dat de belastingdienst bepaald moet hebben dat je behalve ondernemer voor de btw, ook ondernemer voor de Inkomstenbelasting bent (want dat zijn twee verschillende dingen!).

Als de belastingdienst bepaalt dat jij voor één van je activiteiten geen “Ondernemer voor de inkomstenbelasting” bent, dan tellen ook de daar gewerkte uren niet mee voor het urencriterium. Valt je neven-activiteit wel in de categorie “ondernemer voor de inkomstenbelasting”, dan tel je je gewerkte uren gewoon bij de rest op.

Op de site van de belastingdienst kun je zelf checken of je activiteit valt onder “ondernemer voor de inkomstenbelasting”.

eenmanszaak

Samenvatting

Het is een lang en ingewikkeld verhaal, dus daarom hier nog even de belangrijkste punten op een rijtje:

 • Wijziging of nevenactiviteit registreren bij KvK

 • Wijziging of neven-activiteit doorgeven aan de belastingdienst

 • Check de btw-tarieven voor je nieuwe activiteiten

 • Boekhouding correct inrichten om overzicht te bewaren, inclusief je uren-registratie

 • Brand identity bewaken

  • ga bewust om met de handelsnaam van je hoofd- en nevenactiviteiten
  • maak verschillende websites voor al je activiteiten
  • gebruik verschillende huisstijlen en voer die ook door op bijv. je facturen
  • neem een extra zakelijke bankrekening met de juiste tenaamstelling
 • Check bij de belastingdienst of je met je neven-activiteit ook ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting

 • Pas je Algemene voorwaarden aan. Let daarbij vooral ook op je persoonlijke aansprakelijkheid

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 41

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?