4.5
(10)
Als startende ondernemer maak je al genoeg kosten en is je omzet misschien nog niet zo hoog. Moet je dan ook nog kosten maken voor een boekhouder? Kun je niet gewoon zelf met één van de boekhoudpakketten aan de slag?

Ja, de boekhouder is nodig

Het is heel begrijpelijk dat je jezelf de vraag stelt of een boekhouder echt wel nodig is. Het lijkt verleidelijk om het zelf te gaan doen. Er wordt veel geadverteerd met gratis boekhoudpakketten waar je zogenaamd geen boekhoudkennis voor nodig hebt. Die pakketten zijn om te beginnen natuurlijk niet forever gratis en uiteindelijk heb je toch wel wat kennis nodig om er goed je administratie mee te kunnen voeren. Gebrek aan kennis betekent dat je alsnog van alles uit moet gaan zoeken, terwijl je liever focust op je vak en je ontwikkeling.

10 redenen

Misschien twijfel je toch. Om het je makkelijk te maken zijn hier 10 redenen waarom je een boekhouder zou moeten nemen:

  1. Focus: Je bent artiest en je hebt focus nodig om tot mooie producties te komen. Gepuzzel met de boekhouding zorgt voor veel frustratie en afleiding. Met een boekhouder die je ondersteunt met advies, inzichten en structuur, kan jij de focus houden op je vak. Daarnaast: als startende ondernemer ben je al druk genoeg met allerlei andere zaken die met je ondernemerschap hebben te maken.
  2. Advies: een boekhouder helpt je met gedegen advies. Juist voor eenmanszaken zijn veel fiscale voordelen weggelegd. Ben je bijvoorbeeld op de hoogte van de OVOB? Of de mkb-winstvrijstelling? Of alle extra mogelijkheden voor starters? En bedenk ook dat er elk jaar wel aanpassingen zijn in de belastingregels.
  3. Inzichten: een boekhoudpakket geeft je snel en eenvoudig allerlei cijfers. Maar hoe interpreteer je die cijfers? Een goede boekhouder ondersteunt je bedrijf met inzichten in jouw financiële situatie en helpt je met je toekomstige plannen.
  4. Tijd besparen: Als je zelf je administratie wil voeren met behulp van een boekhoudprogramma, dan nog gaat het je veel tijd kosten om je daar in te verdiepen. Je wordt namelijk al snel geconfronteerd met vaktermen: grootboek, afschrijving, kosten of investeringen, debiteuren, crediteuren, balans, resultatenrekening, etc etc. Boekhouden is meer dan bonnetjes en facturen inboeken. Een goede boekhouder kan ook je facturen maken en verzenden, en je daarmee veel tijd besparen.
  5. BTW-aangifte: Elk kwartaal moet je je btw-aangifte doen, en elk jaar de aangifte inkomstenbelasting. Met een boekhouder heb je altijd de juiste gegevens paraat en gaat de aangifte op tijd de deur uit.
  6. Afschrijvingen: Als je een bedrijfsmiddel aanschaft dat je langer gebruikt dan 1 jaar, kun je hier op afschrijven. De belastingdienst geeft hierbij als grens een bedrag van €450,- Kom je daarboven dan moet je het in minimaal 5 jaar afschrijven. Een boekhouder regelt dit voor je. Ieder jaar krijg je een overzicht met de aanwezige bedrijfsmiddelen. Verkoop je een middel, of gaat er een kapot? Dan verwerkt de boekhouder dit ook voor je, niks om je druk over te maken dus.
  7. Inkomstenbelasting: Bij particulieren wordt een groot deel van de aangifte inkomstenbelasting al vooraf ingevuld. Denk hierbij aan banksaldo, loon, hypotheek etc. Alle cijfers over jouw onderneming zijn nog niet bekend en moet je dus allemaal zelf invullen. Je boekhouder kan je netjes op tijd alle informatie en gegevens geven voor het invullen van je aangifte inkomstenbelasting.
  8. Boekhouder verdient zichzelf terug: Doordat de boekhouder ziet of je bonnen mist in de administratie, gebruik maakt van de aftrekposten en alles correct invoert zodat er geen boetes ontstaan levert hij jou een flinke besparing op. Tel hierbij op de tijd die jij nu aan jouw onderneming kan besteden. In veel gevallen zal je de kosten voor de boekhouder dik terugverdienen.
  9. Geen boetes of naheffingen: Maak je een foutje in je aangifte, of dien je hem te laat in? De Belastingdienst kent weinig coulance en zal in de meeste gevallen direct een boete opleggen. Wil je dit voorkomen? Zorg ervoor dat alles op tijd en correct wordt gedaan en dat in geval van problemen er op tijd aan de bel wordt getrokken. Je boekhouder is er om je te helpen!
  10. Kloppende cijfers: Je boekhouder controleert en verwerkt al je bonnen en facturen heel zorgvuldig en daardoor zullen ze altijd in de juiste rubrieken en grootboeken staan. Het resultaat: Een altijd kloppende boekhouding die leidend is voor de Belastingdienst maar ook bij bijvoorbeeld hypotheekaanvragen of andere financieringsaanvragen.

Ook als ik met de KOR / OVOB meedoe?

Het antwoord op deze vraag is ook ja. Als je BTW-vrijstelling hebt omdat je met de KOR/OVOB meedoet dan zijn er nog steeds voldoende redenen te noemen waarom je een boekhouder nodig hebt. Want wat ga jij bijvoorbeeld doen als je de kritieke omzet-grens van €20.000,- overschrijdt? Dan moet je alsnog je btw-boekhouding gaan voeren en btw-aangifte doen.

Wat is KOR / OVOB ook alweer

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.5 / 5. Aantal stemmen: 10

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?