5
(5)
ZZP-ers die door de coronacrisis minder inkomen hebben, kunnen in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in hun woonkosten. De regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen voor wie de bestaande steunmaatregelen geen of te weinig hulp bieden. Het gaat om een eenmalige bijdrage voor de woonlasten van 1 januari 2021 tot 30 juni 2021.

TONK, wat is dat

Je zou zeggen, Tonk, daar zit muziek in. En dat is ook zo. Aan deze regeling is niet zoveel ruchtbaarheid gegeven, maar is toch wel de moeite waard om voor jezelf even te onderzoeken of je er recht op hebt. Het gaat niet om grote bedragen, maar hé, alle kleine beetjes helpen!

Veel mensen hebben afgelopen jaar werk en inkomen verloren. Het kabinet wil hen helpen door deze zware periode heen te komen. Nog te veel mensen vallen met de bestaande regelingen tussen wal en schip. De tegemoetkoming in de woonkosten voorkomt dat huishoudens financieel in de knel komen of zelfs hun huis moeten verlaten. Met de TONK kunnen huishoudens geholpen worden die door de coronamaatregelen een terugval in hun inkomen hebben en daardoor hun noodzakelijke kosten van het bestaan niet meer kunnen betalen. De regeling komt neer op een versoepeling van de gemeentelijke beleidsregels voor bijzondere bijstand.

De TONK is sinds maart aan te vragen of kan binnenkort worden aangevraagd. Dat verschilt per gemeente. Ook maken gemeenten verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en de hoogte van de vergoeding, omdat zij het beste kunnen inschatten wat er specifiek in hun gemeente nodig is. Het kabinet heeft gemeenten opgeroepen ruimhartig te zijn in het toekennen van de TONK. Aanvragers kunnen dan ook bij de eigen gemeente terecht voor nadere informatie. Ongeacht de startdatum in de eigen gemeente kan de TONK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 worden aangevraagd.

De TONK-regeling is een eenmalige uitkering over de periode januari 2021 tot en met juni 2021. De regeling is niet bedoeld voor ondernemerskosten, maar voor noodzakelijke privé woonkosten.

WOONLASTEN

Woonlasten zijn bijvoorbeeld:

 • De huur (zonder gas, water, licht) + eventuele servicekosten
 • De hypotheekaflossing + bruto hypotheekrente + eventuele VvE-kosten
 • Kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water
 • Servicekosten
 • Gemeentelijke belastingen

HOOGTE VAN DE TONK

De hoogte van de TONK kan eenmalig een bedrag zijn (bijv. €700,- of €1500,-). Andere gemeentes hanteren een maximaal maandbedrag (bijv max. €300,- p/mnd). De hoogte hangt af van:

 • Je huishouden (1 persoon of meer personen).
 • De verhouding (in procent) tussen je netto-inkomen en je woonlasten

LENING OF GIFT

De gemeente beslist of je de uitkering mag houden of als lening krijgt. In het geval je bijvoorbeeld weet dat je binnenkort een groot bedrag krijgt, betaal je de TONK later terug. De TONK wordt in één bedrag uitbetaald.

AANVRAGEN

De TONK vraag je aan via een aanvraagformulier op de website van je gemeente. Je kunt maximaal voor 6 maanden TONK aanvragen, januari t/m juni 2021. De loketten bij jouw gemeente zijn waarschijnlijk vanaf half maart 2021 open. Bij sommige gemeenten kun je je aanvraag al indienen.

Voorwaarden TONK

Hoewel gemeenten zelf voor een deel invulling kunnen geven aan de uitvoering van de TONK  is zijn de basisvoorwaarden hetzelfde:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je verliest (of hebt verloren) een aanzienlijk inkomen door de coronacrisis (dat verschilt, maar is meestal 25% à 30%)
 • Je woonkosten kun je niet meer uit het huishoudensinkomen of je vermogen betalen
 • Ook met een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op je WW-uitkering of TOZO heb je niet voldoende inkomsten om je woonkosten van te betalen

Gemeenten voeren TONK uit

Jouw eigen gemeente voert de regeling uit. Dit betekent het volgende:

 • Gemeenten maken verschillende keuzes in het bepalen van de doelgroep en hoogte van de vergoeding, omdat zij het beste kunnen inschatten wat er specifiek in hun gemeente nodig is.
 • Je gemeente controleert of een huishouden onvoldoende draagkracht heeft en kijkt hiervoor welk deel van de woonkosten jouw huishouden zelf nog kan betalen.
 • Je gemeente bepaalt hoeveel vermogen je maximaal mag hebben om in aanmerking te komen voor de TONK.
 • Je gemeente kan aanvullende voorwaarden vaststellen. Informeer hierover bij je gemeente.
 • Je gemeente bepaalt vervolgens per individuele aanvraag de hoogte van de TONK-uitkering.

Hou vooral de TONK-webpagina van de overheid en van je eigen gemeente in de gaten.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 5

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?