4.6
(12)
Met enige regelmaat komt er een vraag binnen over de aftrekbaarheid van de kosten van werkkleding en uiterlijke verzorging. Voor artiesten is dit een terugkerend onderwerp, omdat je voor een optreden er natuurlijk steeds weer super uit wil zien. Hoewel werkkleding of beroepskleding in principe 100% aftrekbaar is, komt het er in de praktijk op neer dat het soort kosten dat je maakt om er gewoon mooi uit te zien op het podium niet vallen onder de definitie van beroepskleding en dus bijna nooit aftrekbaar zijn, op een uitzondering na. Hetzelfde geldt voor de kosten voor uiterlijke verzorging, zoals kapper en make-up.

Wat is werkkleding of beroepskleding

Misschien handig om eerst even te vermelden wat er in de wet staat over werkkleding.

Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming. Dit moet blijken uit de uiterlijke kenmerken van de kleding (bijvoorbeeld: een uniform of overall). Is de kleding ook geschikt om buiten uw onderneming te dragen? Dan moet de kleding zijn voorzien van een logo met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. Het logo moet verwijzen naar uw onderneming.”

Samengevat:

  1. De werkkleding is (bijna) alleen maar geschikt om te dragen in het kader van je werk.
  2. De werkkleding is voorzien van een duidelijk zichtbaar bedrijfslogo of ander beeldkenmerk van de werkgever (van minimaal 70 cm²).
werkkleding palander

Je ziet, de aftrekbaarheid van kleding lijkt beperkt tot beroepen waar men over het algemeen met bedrijfskleding loopt: horeca, de bouw, de zorg, monteurs, etc. En de belastingdienst is daar erg strikt in. Bijvoorbeeld de witte doktersjas van de arts, met logo van de praktijk, is wel aftrekbaar, maar de witte broek, shirt en schoenen die eronder gedragen worden zijn voor eigen rekening.

Is er voor de artiest dan geen enkele mogelijkheid om kledingkosten toch af te trekken? Ja het kan, onder bepaalde voorwaarden. Dat lees je hieronder.

werkkleding palander

Kleding en uiterlijke verzorging toch aftrekbaar

Als je een beetje logisch nadenkt dan zijn er twee mogelijkheden om kleding en uiterlijke verzorging toch af te trekken als kosten.

Extreme outfit en/of styling

Hoewel kleding en uiterlijke verzorging dus vrijwel nooit aftrekbaar zijn, kennen we een aantal gevallen waarbij kleding, kapper of make-up wél aftrekbaar zijn. Het criterium voor aftrekbaarheid is dat deze kosten gemaakt worden voor het bereiken van een uiterlijk waarmee je je buiten de werksfeer niet zou kunnen vertonen. Schmink voor een optreden of een excentriek kapsel tijdens de opnames van een commercial zijn voorbeelden van aftrekbare kosten voor uiterlijke verzorging.

Voor wat betreft kleding kun je dus stellen dat een outfit waarmee je niet de straat op zou gaan wel aftrekbaar is. Dus denk daarbij aan een glitterpak, een boa, een extreme hoed, een bustier à la Madonna, etcetera.

Huur een stylist in

Een andere manier om de kosten af te kunnen trekken is om een stylist en/of make-up artist in te huren. Stylisten kunnen vaak bij winkels/kledingmerken kleding en accessoires lenen, stomen en weer retourneren. De stylist en make-up artist stuurt vervolgens een factuur die jij uiteraard als kosten in je boekhouding kunt opnemen.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 12

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?