4.9
(11)
Als je spullen (of diensten) koopt of verkoopt in Nederland dan heb je te maken met btw. Als je zaken doet met (buitenlandse) bedrijven in de EU dan werkt dit anders. Dan moet je bij je btw-aangifte ook aangeven hoeveel je in totaal aan landen binnen de EU hebt geleverd. Daarnaast moet je via een digitaal formulier aantonen met welke bedrijven je zaken hebt gedaan. Dit formulier heet opgaaf ICP.

Wat is ICP

ICP is de afkorting van Intracommunautaire prestaties. Dit is een moeilijk woord voor alle producten en diensten die je aan ondernemers in EU-landen hebt geleverd.

ICP in de BTW aangifte

Bedrijven in het buitenland hebben niets te maken met de Nederlandse btw. Zo zal een Frans bedrijf zijn btw-aangifte bij de Franse Belastingdienst indienen en een bedrijf uit Spanje doet dat bij de Spaanse fiscus. Hierdoor is het overbodig om op een factuur aan een EU klant de Nederlandse btw te vermelden.  Op die facturen staat dat het gaat om een Intracommunautaire Prestatie. Je hoeft hiervoor dus geen 21% of 9%btw toe te voegen. De diensten en producten die je verkoopt aan bedrijven in de EU, komen op een aparte plek in de btw-aangifte, in rubriek 3b.

Bij goederen pas je het 0%-tarief toe en bij diensten wordt de btw naar je klant verlegd. Als je goederen of diensten levert aan klanten die geen aangifte doen, bijvoorbeeld particulieren, dan breng je normaal gesproken 9 of 21% Nederlandse btw in rekening. Controleer wel altijd even of je klant daadwerkelijk ondernemer is.

Vervolgens moet je in een aparte aangifte aan de Belastingdienst vermelden aan welke partijen in andere EU-landen je de producten en diensten hebt verkocht. Deze aangifte heet daarom de ‘ICP-aangifte’, of ‘Opgaaf ICP’.

De leveringen en diensten die je op de opgaaf ICP vermeldt, zijn een specificatie van het bedrag dat je invult in rubriek 3b van je btw-aangifte. Het totaal van de opgaaf ICP moet dus gelijk zijn aan het bedrag dat je over dezelfde periode invult in je btw-aangifte bij Rubriek 3b ‘Leveringen naar/diensten in landen binnen de EU’.

Let op: Zijn de diensten in het land van je klant belast met 0% btw of vrijgesteld? Dan moet je ze niet vermelden in de ICP opgaaf.

Wat moet er op de factuur staan

Wanneer je optreedt in een land buiten de EU, of je levert een dienst, dan is er géén btw-plicht in de EU, dus ook niet in Nederland. Er hoeft dan geen btw op de factuur te worden vermeld. Wèl moet op verzoek worden aangetoond dat het optreden daadwerkelijk in dat buitenland, buiten de EU, is verricht. Wanneer de opdrachtgever binnen de EU gevestigd is, mag de Nederlandse artiest met 0% omzetbelasting factureren, mits op de factuur wordt vermeld: ‘reversed charge’ (btw verlegd), en mits de opdrachtgever omzetbelastingplichtig is en de artiest dat kan aantonen met een btw-identificatienummer van die opdrachtgever. Wanneer de opdrachtgever buiten de EU gevestigd is geldt deze eis niet.

Aankopen vanuit EU landen

Wat doe je met de btw als je aankopen doet in andere EU landen? Meestal wordt er door de buitenlandse leverancier op goederen 0% btw in rekening gebracht en jij als afnemer betaalt dan Nederlandse btw. Bij het afnemen van diensten wordt de btw vaak naar jou als afnemer verlegd. In beide gevallen dien je de btw zelf te berekenen en aan te geven.

Wanneer doe je aangifte ICP

De opgaaf ICP over diensten mag je per maand, per kwartaal of per jaar doen. Als je de opgaaf ICP per jaar wilt doen, dan moet je daarvoor een vergunning hebben. De voorwaarden voor deze vergunning lees je bij Toestemming aanvragen voor jaaropgaaf ICP. Als je goederen levert, dan moet je even goed opletten, want daarvoor zijn limiet-bedragen vastgesteld die van invloed zijn op het tijdvak van aangifte.

ICP formulier

Het ICP formulier kun je vinden op het beveiligde deel van de site van de Belastingdienst. Daar ga je Inloggen voor ondernemers en onder het tabblad “Omzetbelasting” je ICP opgaaf invullen. Wat heb je daar voor nodig?

  • De juiste gegevens vanuit je BTW boekhouding, rubriek 3b.
  • De BTW-nummers van de bedrijven aan wie je geleverd hebt.

In de opgaaf ICP geef je per klant aan hoeveel je verkocht hebt in de afgelopen periode. Heb je dus aan 50 verschillende klanten uit de EU-landen je spullen of diensten verkocht, dan moet je dit 50 keer aangeven in je ICP-aangifte.
Het totaalbedrag van deze leveringen moet gelijk zijn aan het bedrag dat je bij je btw-aangifte bij 3b.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 11

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?