4.9
(10)
Als artiest of uitvoerend kunstenaar kun je te maken krijgen met alle mogelijke btw-tarieven: 21%, 9% en in sommige gevallen zelfs 0% of vrijstelling. Maar hoe zit dit nou precies? Wat valt er allemaal onder podiumkunsten? Wat is het verschil tussen 0% en Vrijstelling? Hier alle btw-tarieven voor artiesten op een rij.

Welk tarief gebruik je wanneer

Het 9% tarief

Het 9%-tarief wordt toegepast bij vrijwel alle optredens, ofwel podiumkunsten: voor publiek, voor camera’s, en voor geluidsopnames. Dit geldt dus niet alleen voor muzikanten, ook voor dansers, acteurs, en andere artiesten die optreden. Het maakt niet uit of je het optreden live in een zaal doet of dat je opnames maakt voor een CD (let wel op dat de verkoop van die CD echter wel weer belast is met het 21%-tarief). Zolang de artistieke prestatie dus een direct of indirect optreden is, is het 9%-tarief van toepassing.

Voorwaarde is dat het om optredens gaat die het publiek direct of indirect kan beluisteren of bekijken. Bijvoorbeeld:

  • optredens in bijvoorbeeld theaters, concertzalen of andere podia
  • optredens voor radio, televisie of voor een cd-opname
  • optredens in films of commercials
  • muziekuitvoeringen voor films
  • optredens in rollenspelen bij cursussen
cd verkoop

Het 21% tarief

Het 21% tarief wordt toegepast voor de meeste andere activiteiten die muzikanten zoal doen, met uitzondering van muziekles aan minderjarigen. Dus producers en mixers gebruiken het 21% tarief, en ook je cd-verkoop valt onder dat tarief.

Bij repetities is het een beetje tricky: krijg je betaald voor repetities die als uiteindelijk doel een optreden hebben? Dan mag je wel gewoon het 9%-tarief toepassen. Maar als je als pianist een koorrepetitie begeleidt is er geen sprake van een optreden als artiest. Hier moet je dus ook het 21%-tarief gebruiken.

De volgende diensten gelden niet als optreden en vallen onder het 21%-tarief:

  • dinnergameshows
  • diensten van regisseurs, geluidstechnici of fotomodellen
  • leiden van repetities door een dirigent
    Repetities die noodzakelijk zijn voor het optreden van uitvoerende kunstenaars vallen onder het 9%-tarief.
  • pianobegeleiding bij balletrepetities of koorrepetities

Vrijstelling

Vrijgesteld van btw zijn muzieklessen aan minderjarigen. De leeftijdsgrens van 21 jaar is hierbij wel belangrijk. Geef je les aan leerlingen ouder dan 21? Dan moet je gewoon het 21%-tarief heffen. Wordt een van je leerlingen gedurende het cursusjaar 21? Dan loopt de vrijstelling voor dat jaar nog door. Hierna moet je het 21%-tarief toepassen.

Ook vrijgesteld zijn muzieklessen binnen het Algemeen Vormend Onderwijs.

gitaarles

Het 0% tarief

Soms kun je ook een 0%-tarief in rekening brengen. Dit is echter alleen het geval als je een optreden verzorgt in het buitenland binnen de EU (btw verleggen). Ook hier moet je wel weer opletten, zeker als muzikant. Als je boeking voor het buitenlandse optreden namelijk verloopt via een Nederlands tussenpersoon, dan moet je gewoon het 9%-tarief in rekening brengen.

Verschil 0% tarief en vrijstelling

Zoals gezegd geldt het 0% tarief bij diensten die je levert aan een buitenlandse klant binnen de EU. Daarbij wordt er dus wel btw betaald, maar in dit geval door de EU klant/opdrachtgever. Voor jou betekent dit dat je nog wel voorbelasting (btw op gemaakte kosten) in mindering mag brengen.

Maar geef je bijvoorbeeld zangles aan minderjarigen, dan is dat vrijgesteld van btw en dat betekent dat je daar ook geen voorbelasting over in mindering mag brengen. Dus bijvoorbeeld de reiskosten naar de muziekschool waar je lesgeeft kun je dan niet in mindering brengen. Heb je zowel minderjarige als meerderjarige leerlingen, dan zul je dat in je administratie duidelijk moeten scheiden.

Voor klanten van Palander geldt uiteraard dat wij dat administratief keurig voor je in orde maken.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 10

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?