4.6
(11)
Misschien wel de twee meest gebruikte termen in boekhouden: debiteuren en crediteuren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? In een administratie slaan ze op de personen en/of instanties aan wie jij nog iets moet betalen (een crediteur) en mensen die aan jou nog een schuld hebben (een debiteur).

Kortom:

  • Betekenis debiteur: iemand die nog geld moet betalen.
  • Betekenis crediteur: iemand die nog geld moet ontvangen.

Sommige mensen gebruiken dit ezelsbruggetje:

Debet is dokken, credit is cashen!

Debiteuren- en crediteurenbeheer

Als Palander jouw administratie doet dan wordt er voor gezorgd dat jij overzicht houdt over facturen die je nog moet betalen (crediteurenbeheer) en geld dat je nog moet ontvangen (debiteurenbeheer). Bij het inrichten van jouw administratie geef je zelf aan wat de betalingstermijn moet zijn van facturen die jij verstuurt. Indien die niet binnen die termijn betaald zijn, dan wordt er een herinnering naar die debiteur verzonden. Via de handige app die je gaat/kunt gebruiken heb je direct een overzicht van alle “openstaande posten”, zoals dat heet, dus van debiteuren en crediteuren.

Beheer

Als Palander jouw administratie doet dan wordt er voor gezorgd dat jij overzicht houdt over facturen die jij nog moet betalen (crediteurenbeheer) en geld dat jij nog moet ontvangen (debiteurenbeheer). Bij het inrichten van jouw administratie geef je zelf aan wat de betalingstermijn moet zijn van facturen die jij verstuurt. Indien die niet binnen die termijn betaald zijn, dan wordt er een herinnering naar die debiteur verzonden. Via de handige app die je gaat/kunt gebruiken heb je direct een overzicht van alle “openstaande posten”, zoals dat heet, dus van debiteuren en crediteuren.

debiteuren-cediteuren

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.6 / 5. Aantal stemmen: 11

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?