4.4
(16)
Wat zijn nu investeringen en wat zijn kosten? Investeringen zijn een bijzondere vorm van bedrijfskosten. Het is eigenlijk heel simpel: alles wat langer meegaat dan één jaar zijn investeringen, de rest kosten.

Maar ja, een koffiezet apparaat van €60,- gaat ook langer mee dan een jaar, is dat dan een investering? Ja, dat is nog steeds een investering. Echter, de belastingdienst heeft bepaald dat alle investeringen onder €450,- als kosten geboekt worden in de boekhouding. Over aftrekbare  bedrijfskosten is een apart artikel geschreven.

Wat zijn nu investeringen en wat zijn kosten? Investeringen zijn een bijzondere vorm van bedrijfskosten. Het is eigenlijk heel simpel: alles wat langer meegaat dan één jaar zijn investeringen, de rest kosten. Maar ja, een koffiezet apparaat van €60,- gaat ook langer mee dan een jaar, is dat dan een investering? Ja, dat is nog steeds een investering. Echter, de belastingdienst heeft bepaald dat alle investeringen onder €450,- als kosten geboekt worden in de boekhouding. Over aftrekbare bedrijfskosten is een apart artikel geschreven.

Wat is een investering

Investeren is te omschrijven als het doen van aanschaffingen van meer dan €450,- die tot doel hebben de continuïteit en kwaliteit van de onderneming te waarborgen op langere termijn. Dat betekent wat concreter dat je uitgaven doet die ervoor zorgen dat jij je vak beter kunt uitoefenen en waarvan je méér dan één jaar nut zult hebben. In het geval van muzikanten kan het gaan om de aanschaf van instrumenten, van apparatuur, het laten maken van een website, de aanschaf van een computer. Maar ook: het volgen van een seminar of masterclass, of het kopen van een licentie. Bij investeren heb je het dus eigenlijk over strategische uitgaven, die je doet opdat je er omzet mee kunt genereren. Investeringen mag je niet in 1 jaar aftrekken, zoals kosten. Je trekt ze over meerdere jaren af. Dat heet afschrijven.

Investeren is te omschrijven als het doen van aanschaffingen van meer dan €450,- die tot doel hebben de continuïteit en kwaliteit van de onderneming te waarborgen op langere termijn. Dat betekent wat concreter dat je uitgaven doet die ervoor zorgen dat jij je vak beter kunt uitoefenen en waarvan je méér dan één jaar nut zult hebben.

In het geval van muzikanten kan het gaan om de aanschaf van instrumenten, van apparatuur, het laten maken van een website, de aanschaf van een computer. Maar ook: het volgen van een seminar of masterclass, of het kopen van een licentie. Bij investeren heb je het dus eigenlijk over strategische uitgaven, die je doet opdat je er omzet mee kunt genereren. Investeringen mag je niet in 1 jaar aftrekken, zoals kosten. Je trekt ze over meerdere jaren af. Dat heet afschrijven.

Voor meer informatie zou je even naar de betreffende pagina van de belastingdienst kunnen gaan.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.4 / 5. Aantal stemmen: 16

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?