4.8
(5)
Zzp’ers die in de knel komen, kunnen bijstand aanvragen via de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo). Inmiddels is bekend geworden dat de Tozo-regeling wordt verlengd tot en met september 2020. Lees in dit artikel meer informatie.

Verlenging Tozo-regeling per 1 juni (Tozo 2)

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) bestaat uit 2 delen:
1. een aanvullende uitkering voor levensonderhoud wanneer het inkomen als gevolg van de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt en
2. een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen.

De  Tozo zou eind mei 2020 aflopen. De regeling krijgt echter een verlenging van 4 maanden. De verlengde regeling (Tozo 2) loopt van 1 juni tot met 30 september 2020 en kan vanaf 1 juni 2020 worden aangevraagd. Op de website van de Rijksoverheid wordt precies uitgelegd hoe de Tozo 2 werkt en wie er onder welke voorwaarden aanspraak op kunnen maken. De aanvraag voor de Tozo moet je online doen bij je eigen woongemeente.

Wijzigingen ten opzichte van Tozo1

Tozo 2 heeft enkele aanpassingen ten opzichte van de eerste Tozo-regeling. Hieronder de twee belangrijkste wijzigingen als je Tozo 2 bijstand voor levensonderhoud aanvraagt.

  1. De partnerinkomenstoets wordt uitgevoerd als je de aanvullende uitkering levensonderhoud aanvraagt. De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van uitkering. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kun je geen aanspraak maken op Tozo 2-uitkering levensonderhoud. NB: Het vermogen wordt overigens, net als bij Tozo 1, nog steeds niet in aanmerking genomen bij de aanvraag van Tozo 2.
  2. Voor de aanvraag lening bedrijfskapitaal geldt dat je moet verklaren dat er geen surseance van betaling of faillissement is aangevraagd of verkregen voor jezelf of je onderneming. Als dit wel het geval is, kom je niet in aanmerking voor Tozo lening bedrijfskapitaal. De lening kent overigens een maximum, voor de Tozo en de Tozo 2 gezamenlijk, van 10.157 euro.
Bekijk de voorwaarden voor Tozo
Check of je recht hebt op TOZO
Bekijk de voorwaarden voor Tozo
Check of je recht hebt op TOZO

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.8 / 5. Aantal stemmen: 5

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?