4.7
(12)
Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek. Voor sommige van die ondernemersaftrekken moet je voldoen aan het zogenaamde Urencriterium. Hiervoor moet je aan twee voorwaarden voldoen.

Voorwaarden urencriterium

  • Je besteedt in het kalenderjaar minimaal 1225 uren aan je onderneming. Dat komt neer op ca. 24 uur per week als je dat deelt door 52 weken.
  • Je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld een bijbaan in loondienst. Indien je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Let op!

Begin je als starter je onderneming ergens halverwege het jaar, dan moet je evengoed 1225 uren besteden aan je onderneming. Dus laat in het jaar starten wordt dan problematisch.

Urenmodule

Het is dus belangrijk om je gewerkte uren bij te houden. Bij het boekhoudprogramma dat Palander gebruikt is dat heel makkelijk, en hiermee kun je dan meteen voldoen aan de eisen van de belastingdienst. Je moet namelijk wel aangeven hoe je je uren besteed hebt. In de Urenmodule kun je per uur aangeven op aan welke projecten je bezig bent geweest en met welke activiteiten. Werk je voor een bepaalde klus tegen een vast uurtarief? Dan kunnen we vanuit de Urenmodule ook direct factureren.

Om dit bij te houden vereist dit wat discipline, maar aan het eind van het jaar zul je daar profijt van zien als blijkt dat je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek.

Wil je meer weten over het urencriterium? Kijk dan op de betreffende pagina van de belastingdienst.

Aanvulling met betrekking tot de Corona-crisis 2020

30-04-2020: Vanwege de Corona-crisis in 2020 heeft de belastingdienst de regel iets versoepeld. Lees er hier over.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.7 / 5. Aantal stemmen: 12

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?