4.9
(8)
De impact van de coronacrisis op de muzieksector is groot. Concerten en festivals gaan niet door, optredens zijn afgelast, kleine en grote podia zijn gesloten. Muzikanten lopen dus een hele hoop werk en inkomen mis; de toekomst is onzeker.
We hebben de afgelopen dagen het internet afgestruind en doorgekamd op zoek naar alternatieven waar muzikanten nu wat aan hebben. En dit zullen we de komende tijd blijven doen in onze serie “Muzikanten in coronacrisis”. Wil je automatisch op de hoogte blijven van deze en andere relevante informatie voor muzikanten? Meld je dan hier aan voor de automatische updates van het Palander Blog.
Hieronder vind je een eerste, uitgebreid overzicht van initiatieven die er zoal zijn ontplooid om muzikanten (zowel pop als klassiek) te ondersteunen. We zullen het overzicht indien nodig updaten om de informatie zo accuraat mogelijk te houden.
Omdat het artikel nogal lang is vind je hieronder eerst een (aanklikbare) inhoudsopgave.

Collectieve ondersteuning tijdens Coronacrisis

De Kunstenbond ⇒ Meldpunt inkomens verlies en Unfair Practice

De Kunstenbond heeft twee meldpunten ingericht: één waarop zzp’ers in de culturele en creatieve sector hun afzeggingen/inkomensverlies als gevolg van het Coronavirus kunnen melden. Hoe meer informatie ze hierover hebben, hoe beter ze de muzikanten kunnen vertegenwoordigen in hun gesprekken met de Overheid en kamerleden. Daarnaast heeft de bond het meldpunt Unfair Practice heropend:

De fair practice code is begin dit jaar ingevoerd, maar fair practice blijkt een fluïde begrip bij een dergelijke ramp. In de sector waar mensen al jaren structureel onderbetaald en ondergewaardeerd worden moeten we juist nu extra goed op elkaar letten.

Verder heeft de bond op haar site goede informatie staan over de TOZO (tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers), evenals juridische informatie met betrekking tot annuleringen.

Stichting Cultuur+Ondernemen  ⇒ Helpdesk

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector, ook in deze periode. Zij ondersteunen culturele organisaties, zelfstandig werkende kunstenaars, creatieven en makers. Via hun helpdesk staan ze klaar om muzikanten te helpen, mee te denken, antwoord te geven op hun vragen.

NPO radio 4 ⇒ Overzicht initiatieven klassieke musici

De Nederlandse klassieke radiozender NPO Radio4 biedt een uitgebreid overzicht van initiatieven voor én door musici. Geïllustreerd met video’s van musici (wereldwijd) die online muziekmaken of in actie komen.

Popcoalitie ⇒ Meld je schade

De Popcoalitie is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties uit de pop- en dancemuzieksector. Zij vertegenwoordigen de popsector in de breedste zin des woords – live, makers, talentontwikkeling en producenten. Net als de Kunstenbond heeft ook de Popcoalitie een meldpunt financiële schade coronacrisis. Op hun website leggen ze uit waarom het zo belangrijk is om je schade te melden:

In onze lobby blijkt onze achillespees het gebrek aan cijfers en andere belangrijke informatie te zijn. Wie, waar, wat, hoeveel en hoezo dan. Maar juist nu met de ‘coronacrisis’ is het belangrijk dat de Popcoalitie in alle dialogen duidelijk kan maken wat de schade is waar we het over hebben.

Via deze link kun je het schadeformulier invullen.

Buma Cultuur ⇒ Campagne ‘Luisternaarons’

Op 6 april is met #luisternaarons.nu een campagne gestart door Buma Cultuur. Daarin roepen Nederlandse artiesten, componisten en tekstdichters de zendermanagers van zowel publieke als commerciële radiostations oproepen op, om zoveel mogelijk muziek van Nederlandse bodem te draaien. Buma Cultuur directeur Frank Helmink zegt hierover:

Zenders betalen Buma en Sena voor het gebruik van muziek. Daarbij maakt het qua afdracht niet uit of het een buitenlands dan wel Nederlands nummer is. Laten we er daarom nu tijdelijk voor zorgen dat dat geld naar onze musici gaat. Zij hebben het door het cancellen van al hun optredens niet makkelijk en zijn nu, qua rechten, veelal aangewezen op inkomsten uit eigen land.

coronacrisis
coronacrisis

Buma Stemra ⇒ Noodfonds en vervroegde uitbetaling

Voor de leden van Buma Stemra heeft de coronacrisis grote gevolgen. Op korte termijn omdat optredens, campagnes en andere opdrachten zijn afgezegd. Op lange termijn omdat de omzet van muziekgebruikers daalt. Daardoor zullen de inkomsten uit auteursrecht van componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers sterk afnemen.

Dus om rechthebbenden tegemoet te komen, is besloten een aantal distributies te vervroegen:

  • Auteursrechtgelden uit live optredens in 2019 worden in april en mei 2020 uitgekeerd in plaats van september 2020
  • Auteursrechtgelden uit Radio en TV in 2019 worden in juni 2020 uitgekeerd in plaats van in september 2020
  • Auteursrechtgelden uit live optredens volgens AL-Licenties worden vanaf gebruiksjaar 2020 per kwartaal afgerekend
  • Auteursrechtgelden uit Publieke en commerciële Radio en Televisie zenders worden vanaf gebruiksjaar 2020 per kwartaal afgerekend. Met uitkeren van gebruik uit Q1 2020 wordt in september 2020 aangevangen

Daarnaast stelt Buma/Stemra 2.75 miljoen euro ter beschikking voor een noodfonds. Daaraan zal overigens ook Sena een substantiële bijdrage leveren. Dit geld dient om de nood te verlichten van rechthebbenden die ondanks de verschillende steunmaatregelen toch in problemen komen.

Update 1 mei: het Noodfonds Muziek is inmiddels verder uitgewerkt.

balkon concert coronacrisis

Gezamenlijke radiozenders ⇒ Koningsdag met NL muziek

Begin april maakten de gezamenlijke radiozenders bekend dat Koningsdag geheel in het teken zal staan van Nederlandse muziek. Deelnemers zijn in ieder geval KINK, NPO Radio, 100%NL, Slam!, Radio 10, Sky Radio, Radio Veronica en Qmusic. Verder waren er eerder al initiatieven als de Klomp Top-100 op 3FM. Radio 2 organiseerde een online festival om zzp’ers te steunen en op de klassieke muziekzender NPO Radio 4 worden werken uitgezonden van musici en ensembles die nu geen concerten kunnen geven.

Operamagazine ⇒ Digitale marktkraam

Operamagazine heeft nu twee keer een zogenaamde Digitale marktkraam georganiseerd. Zij bieden zangers en musici de kans om hun eigen cd’s, die ze in een webshop en bij concerten verkopen, in hun digitale kraam te leggen. Ze roepen hun leden op om zoveel mogelijk cd’s te kopen.

Ntb-kunstenbond ⇒ Remplaçanten worden doorbetaald tot 1 juni 2020

Na inwinnen van juridisch advies en overleg met FNV Klassieke Muziek en de Kunstenbond/Ntb hebben de leden van de Vereniging van Nederlandse Orkesten en de Vereniging van stichtingen remplaçanten Nederlandse orkesten (VvNO/VSR) besloten de met de remplaçanten aangegane contracten tot 1 juni 2020 door te betalen. Lees meer hierover op de site van Ntb/Kunstenbond.

Platformen en interessante initiatieven tijdens coronacrisis

Overal ontstaan nieuwe initiatieven om mensen en muziek met elkaar te verbinden tijdens de coronacrisis. Nieuwe of bestaande platformen bedenken creatieve ideeën om te regelen dat je als muzikant toch nog ergens terecht kunt.

Spotify ⇒ Luisteraars kunnen geld doneren

Spotify schiet artiesten die het zwaar hebben door de coronacrisis te hulp. Muzikanten kunnen vanaf nu een optie toevoegen aan hun profiel waardoor luisteraars geld kunnen doneren, maakte de streamingdienst bekend. De zogeheten Artist Fundraising Pick is gelinkt aan onlinebetaaldiensten, zoals PayPal. Spotify heeft tijdens de coronacrisis ook al gedoneerd aan verschillende goede doelen. Daarnaast heeft de streamingdienst het Covid-19 Music Relief-fonds van 10 miljoen dollar opgericht voor muzikanten en andere muziekprofessionals die financiering nodig hebben.

Verder zijn er allerlei Spotify-lijsten met muziek van Nederlandse bodem, zoals Made in NL, die je vindt door te zoeken op madeinnl.

sophia spotify coronacrisis
sophia spotify coronacrisis

PrivePodium.live ⇒ Live stream vanuit huiskamer

Ook dit Nederlandse initiatief wil artiesten verzamelen en een privépodium geven. Vanuit hun huiskamer of studio, streamen ze naar de website van Privé Podium. Zo kunnen ze hun publiek toch bereiken, voor kleine of wat grotere sessies. Zangers, zangeressen, bands, cabaretiers; iedereen die door wil gaan met z’n vak en allemaal vanuit hun eigen ‘quarantaine-plek.’

Tijdens de stream-concerten kan er gedoneerd worden. Dat is trouwens niet verplicht maar natuurlijk wel heel fijn. Deze donaties worden als volgt verdeeld: 70% artiest | 20% corona-pot | 10% platform.

Please Don’t Stop The Music ⇒ Website voor je merchandise

corona

Dit is een website waar mensen hun waardering kunnen laten blijken, door het luisteren naar muziek en het kopen van merchandise van hun favoriete Nederlandse artiesten, direct via hun webshop. Artiesten kunnen hun gegevens via deze link invullen zodat ze op de site komen te staan.

VoorDeKunst ⇒ Actiecampagnes

Voordekunst is hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. Makers en instellingen die inkomsten mislopen, kunnen nu op Voordekunst ‘actiecampagnes’ starten. Donateurs kunnen er specifiek voor kiezen om een bepaalde muzikant te steunen. In ruil voor een donatie kunnen muzikanten speciale tegenprestaties aanbieden, zoals een huiskamerconcert of het sturen van een (cd-)track. Voor aanmelding kun je dit formulier gebruiken.

muzikanten coronacrisis

Soundcloud ⇒ Steunprogramma gelanceerd

Audioplatform Soundcloud heeft zo’n 5 miljoen euro in een fonds gestopt waarmee gebruikers de gelegenheid krijgen meer geld te verdienen met hun materiaal. Via een speciale button kunnen fans artiesten direct steunen door middel van andere door muzikanten veel gebruikte platforms als Bandcamp, Patreon en Kickstarter.

Ook komt SoundCloud met een nieuwe marketingtool. Met Repost wordt het voor artiesten makkelijker geld te verdienen met hun materiaal.

Verder zorgt SoundCloud er samen met Twitch voor dat muzikanten met streaming geld kunnen verdienen tijdens de coronacrisis. Alle SoundCloud Pro, SoundCloud Premier en Repost by SoundCloud creators kunnen een versnelde aanvraag doen voor een affiliate status van hun Twitch account. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier.

muzikanten coronacrisisAudioplatform Soundcloud heeft zo’n 5 miljoen euro in een fonds gestopt waarmee gebruikers de gelegenheid krijgen meer geld te verdienen met hun materiaal. Via een speciale button kunnen fans artiesten direct steunen door middel van andere door muzikanten veel gebruikte platforms als Bandcamp, Patreon en Kickstarter.

Ook komt SoundCloud met een nieuwe marketingtool. Met Repost wordt het voor artiesten makkelijker geld te verdienen met hun materiaal.

Verder zorgt SoundCloud er samen met Twitch voor dat muzikanten met streaming geld kunnen verdienen tijdens de coronacrisis. Alle SoundCloud Pro, SoundCloud Premier en Repost by SoundCloud creators kunnen een versnelde aanvraag doen voor een affiliate status van hun Twitch account. Hoe dit precies in zijn werk gaat, lees je hier.

bandcamp coronacrisis

Bandcamp ⇒ Inkomsten 100% naar artiest

bandcamp coronacrisisNa het overweldigende succes van hun eerste actie op 20 maart (opbrengst 4,3 miljoen dollar) heeft Bandcamp bekendgemaakt de makers en muzikanten in deze moeilijke tijden opnieuw te willen steunen. Daarom ziet Bandcamp op vrijdag 1 mei wederom af van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen op het platform. Gedurende 24 uur (van middernacht tot middernacht PST / UCT+8) gaan dan alle verkoopinkomsten uit muziek en merchandise via Bandcamp direct naar de artiest.

Update 4 mei: Bandcamp heeft besloten voortaan op iedere eerste vrijdag van de maand de eigen inkomsten per album af te staan, en dus het volle bedrag op de rekening van de band te storten. Dat betekent dat de volgende actie op 5 juni is. Zet dit maar vast in je agenda!

Na het overweldigende succes van hun eerste actie op 20 maart (opbrengst 4,3 miljoen dollar) heeft Bandcamp bekendgemaakt de makers en muzikanten in deze moeilijke tijden opnieuw te willen steunen. Daarom ziet Bandcamp op vrijdag 1 mei wederom af van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen op het platform. Gedurende 24 uur (van middernacht tot middernacht PST / UCT+8) gaan dan alle verkoopinkomsten uit muziek en merchandise via Bandcamp direct naar de artiest.

Side Door Access ⇒ Inzet fanbase

Eén van de platforms die het mogelijk maken om geld te genereren uit je fanbase. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van tickets voor je (Zoom)streamingconcert. Zoals Side Door Access het zelf formuleert:

A platform that matches artists with hosts, builds direct connections, and simplifies the show-booking process with easy and transparent digital tools.

coronacrisis streaming

The Unsigned Guide ⇒ Platform met tips

Op dit uitgebreide Engelse DIY platform staat een helder lijstje van dingen die je juist nú zou kunnen doen. Er staat bijvoorbeeld dat je moet zorgen dat je bandgerichte productiviteit hoog blijft en dat je niet alleen moet richten op ‘streaming’, er is veel meer wat je kunt doen.

Believe ⇒ Gratis marketing manual

Het in Parijs gevestigde Believe is een van de grootste distributie service companies voor independent artists. Voor hun klanten hebben ze een Creative Marketing Playbook gemaakt en vanwege de coronacrisis stellen ze dit nu gratis downloadbaar beschikbaar. Via deze link vind je meer informatie.

Classic.nl en BankGiroLoterij ⇒ Huiskamerchallenge

Publiek zit thuis, musici hebben een lege agenda. Daarom presenteren classicnl en de BankGiro Loterij de Huiskamer Challenge. Een uitdaging waarbij musici de kans krijgen om thuiszittend publiek te raken, inspireren en te verwonderen in deze extreme tijden. Er zijn vele aantrekkelijke prijzen te winnen!

coronacrisis muzikanten
coronacrisis muzikanten

Live streaming en andere tips

Livestreaming is booming tijdens de coronacrisis en het is dan wel handig om je daar een beetje in te verdiepen. Op de site van de Popunie vonden we deze:

How To Live Stream On Social Media: Musicians Guide

De 10 livestreaming tips van VI.BE

Livestreaming DJ Sets In 2020: A Complete How-To Guide

Endlesss Nieuwe muzikale app, wordt aanbevolen voor diegenen die met een groep muziek willen (blijven) maken.

Tips van DJ Dawn Panty:

Twitch

Op de site van Follow the Money (FTM) staat een analyse over streaming en innovatie in de muziek. Daarin lezen we dat stramingplatform Twitch, veel gebruikt door gamers, zich de afgelopen jaren als geen ander heeft gespecialiseerd in kwalitatief hoogwaardige livestreams, die naast sociale elementen als een chatvenster bij iedere livestream ook een verdienmodel voor contentmakers bieden.

Buiten de gamewereld moeten de meeste mensen het platform nog ontdekken. Hetzelfde geldt dus voor muzikanten, want, zo schrijft FTM, hoewel het platform in de elektronische muziek al  een tijdje aan bekendheid wint, waren er tot nu toe nog nauwelijks andere genres op Twitch te vinden. Daar komt nu dus verandering in: recent plaatste Twitch zelfs een handleiding op zijn website, speciaal voor muzikanten die via het platform willen uitzenden.

Ook informatief:

  • DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering
  • Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid
  • Kunstloc Brabant heeft een goed overzicht gemaakt van de coulance- en steunregelingen die beschikbaar zijn bij overheden en fondsen.  Specifiek gericht op Brabant, maar sommige maatregelen zijn universeel.
  • De Creatieve Coalitie: 36 organisaties die zich samen inzetten voor betere arbeidsomstandigheden van makers, vrije beroepsbeoefenaars en werknemers in de creatieve sector

Financieel

Overheid ⇒ TOZO en TOGS

De overheid neemt maatregelen om werkgevers, werknemers en zzp’ers tegemoet te komen. Hou de Corona-pagina op de website van de overheid goed in de gaten om op de hoogte te blijven van de meest recente informatie en ontwikkelingen.

Wil je meer weten over “Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers” (TOZO) of Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), kijk dan hier, of ga naar het Coronaloket van de Kamer van Koophandel, waar alles heel helder uitgelegd wordt. De KvK heeft ook een compleet overzicht gemaakt van wat alle opties zijn voor zzp’ers.

Boekhoudkundige opmerking: laat het geld van de overbruggingsregeling gewoon op je privérekening storten. Het maakt geen deel uit van je bedrijfsvoering.

Belastingdienst ⇒ Uitstel of verlaging

Uitstel aanvragen
Met het online formulier ‘Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’ vraag je automatisch in 1 keer uitstel aan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Als je dit formulier instuurt, legt de Belastingdienst voor al deze aanslagen de invordering direct stil voor een periode van 3 maanden. Je hoeft daarvoor verder niets te doen.

Let op! Blijf op tijd aangifte doen. En wacht tot je een aanslag hebt ontvangen. Pas dan kan je bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Als er nog geen aanslag is, kan de Belastingdienst het verzoek niet in behandeling nemen.

Via deze link kan je de aanvraag doen. Je moet wel eerst inloggen met DigiD.

Verlagen Voorlopige aanslag
Ondernemers kunnen vragen om hun voorlopige aanslag te verlagen nu minder omzet wordt verwacht. Zo betalen ze meteen minder belasting.
Via deze link lees je op de website van de Belastingdienst hoe je jouw voorlopige aanslag 2020 kunt verlagen.

Fondsen

Er zijn verschillende fondsen die hun best doen om zoveel mogelijk informatie online beschikbaar te stellen, en die daarnaast ook als contactpersoon dienen voor musici die door de coronacrisis getroffen zijn of zich zorgen maken over een reeds toegekende subsidie.

Sena ⇒ Coulanceregeling
Naast het reguliere Sena Performers Muziekproductiefonds (financiële ondersteuning bij het digitaal of fysiek uitbrengen van muziek) en het Sena Performersfonds (ondersteuning van projecten op sociaal-cultureel vlak) heeft Sena een coulance regeling getroffen voor festivals en evenementen die al een toekenning hebben gekregen uit het Sena Performers Fonds en die nu noodgedwongen geannuleerd zijn. Het Sena Performers Fonds houdt maximaal 70% van het toegekende bedrag beschikbaar voor het betalen van de gages van de musici voor wie bij het fonds subsidie is aangevraagd. Sena geeft daarbij aan dat het noodzakelijk is dat de betaling van muzikanten voorrang heeft.

Fonds Podiumkunsten ⇒ Coulanceregeling
Het Fonds Podiumkunsten is hét cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals in Nederland. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten. Het Fonds Podiumkunsten heeft (in afstemming met het ministerie van OCW en de vijf andere rijkscultuurfondsen) ook een aantal coulance maatregelen genomen die tijdens de coronacrisis van toepassing zijn.

Overige fondsen

Meer informatie

Heb je hier niet kunnen vinden wat je zocht? Kijk dan ook nog even in deel 2 van deze serie over Muzieksector in coronacrisis. Wellicht vind je daar het antwoord op je vragen.

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 8

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?