4.9
(8)
We publiceerden al eerder een artikel met een uitgebreide lijst van initiatieven ter ondersteuning van de muzieksector in coronacrisis. Vandaag een update en aanvulling  op die lijst. Want per week ontstaan er nieuwe initiatieven, maar verandert ook de situatie zoals die aangestuurd wordt vanuit de overheid.

Noodfonds muziek

Het Noodfonds Muziek is opgericht door Stichting Buma/Stemra en Sena. Het werd al eerder opgericht, maar krijgt nu meer vorm. Het is opgericht ter ondersteuning van muzikanten die niet in aanmerking komen voor de algemene steunmaatregelen van het kabinet.

De organisaties stoppen zelf 3,75 miljoen euro in het fonds. Daarnaast kunnen muziekliefhebbers geld doneren om de muzikanten en componisten in nood te helpen. Streamingsdienst Spotify werkt ook mee aan het project. Het bedrijf verdubbelt elke bijdrage die particulieren doen via de site van het steunfonds.

Naast artiesten kunnen ook componisten, auteurs, uitgevers en muziekmaatschappijen straks gebruik maken van het fonds. Het gaat in totaal om zo’n 21.600 muziekprofessionals. Zij zijn voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van liveoptredens en van muziek die gedraaid wordt in bijvoorbeeld de horeca, kapsalons of sportscholen. Naar schatting zijn zij gezamenlijk op deze manier al 15 miljoen euro aan inkomsten misgelopen door de coronacrisis, alleen al aan auteursrechten.

Ministerie moet nog aan boord komen

In gezamenlijkheid met alle collectieve beheersorganisaties verenigd binnen VOI©E (Vereniging van Organisaties die Intellectueel eigendom Collectief Exploiteren) is door de Federatie Auteursrechtbelangen het initiatief genomen tot een lobby richting het ministerie van OCW om ook een bijdrage te doen aan het Noodfonds Rechtenorganisaties waar het Noodfonds Muziek deel van uit maakt.

De organisaties werken de details van de noodfondsregelingen nog nader uit. Zodra dat gebeurd is, kunnen muzikanten een aanvraag doen bij het fonds. Dat zal volgens de initiatiefnemers ‘binnenkort’ zijn. We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

80% inkomen misgelopen door coronacris

In ons vorige artikel over de coronacrisis schreven we al dat verschillende organisaties muzikanten opriepen om vooral hun geleden schade door te geven, zodat de sector-vertegenwoordigers in onderhandelingen met de overheid feiten konden presenteren. In opdracht van Buma/Stemra en Sena is er daarnaast een onderzoek uitgevoerd.  Daaruit blijkt dat de steunmaatregelen van het kabinet voor veel musici, componisten en tekstschrijvers niet toereikend zijn.

Het onderzoek dat Buma/Stemra en Sena hielden kwam tot stand in samenwerking met NVPI (branchevereniging van de entertainment-industrie) en onderzoeksbureau Ipsos. Ook vertegenwoordigers van Ntb/Kunstenbond waren bij uitzetten van het onderzoek en opstellen van de vragenlijst nauw betrokken. De resultaten laten een grimmig beeld zien van de huidige situatie. Zo geven de ondervraagden aan dat ze bijna 80% van hun inkomsten mislopen deze zomer als gevolg van de coronacrisis. Het overgrote deel hiervan (80%) is fulltime freelancer of ZZP’er.

Conclusies van het onderzoek

De belangrijkste inzichten die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn:

  • Rechthebbenden van Buma/Stemra en Sena verliezen deze zomer bijna 80% van hun inkomsten. Met name auteurs en uitvoerend kunstenaars worden hard geraakt.
  • De roep om een noodfonds is groot. Zeven op de tien geven aan dat ze naast de huidige steunmaatregelen van het kabinet ook heel graag aanvullende steun willen hebben. Dat geldt met name voor uitvoerend kunstenaars.
  • Men is in grote mate afhankelijk van de culturele sector. De overgrote meerderheid werkt fulltime als freelancer of ZZP’er en heeft geen of niet veel inkomen van werk buiten de sector.
  • Een derde komt niet in aanmerking voor de TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers. Dit is de aanvullende uitkering tot bijstandsniveau). Voornaamste redenen daarvoor zijn dat velen nog een inkomen hebben boven het sociaal minimum of niet voldoen aan het urencriterium.
  • Ook de TOGS kan door een derde niet aangevraagd worden. Dat komt vooral doordat de meerderheid vanuit huis werkt. (TOGS = Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren. Dit is de eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro.)
  • Vier op de tien hebben inmiddels de TOZO aangevraagd of ontvangen. Voor de TOGS is dat één op de tien.
  • Voor mensen met een levenspartner die ook in de culturele sector werkt is het momenteel extra zwaar. Een aanvraag van de TOZO is dan enkel mogelijk voor één persoon. De helft van deze mensen geeft aan dat er meer nodig is dan de huidige steunmaatregelen om nog tot 1 juli rond te kunnen komen.

Bandcamp Fundraiser

Zoals we al eerder berichtten is ook Bandcamp zeer betrokken bij de muzikanten in deze moeilijke tijden. Het platform heeft nu inmiddels twee keer een campagne gedraaid waarbij zij een heel etmaal lang afzien van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen op het platform. Op 20 maart was de opbrengst $4,3 miljoen. De tweede keer, op 1 mei, zorgden fans voor een record opbrengst van maar liefst $7,1 miljoen! Dat is bijna 25 keer een normale vrijdag-opbrengst.

Schrijf in je agenda

Op 5 juni en 3 juli (beiden de laatste vrijdag van die maanden) gaan ze deze actie herhalen. Dus als jij je muziek hebt ondergebracht bij Bandcamp, dan is nu het moment om je fans te laten weten wanneer ze jou kunnen steunen door op die twee dagen hun portemonnee te trekken!

Bandcamp fundraiser

Zoals we al eerder berichtten is ook Bandcamp zeer betrokken bij de muzikanten in deze moeilijke tijden. Het platform heeft nu inmiddels twee keer een campagne gedraaid waarbij zij een heel etmaal lang afzien van hun eigen inkomstendeel van alle verkopen op het platform. Op 20 maart was de opbrengst $4,3 miljoen. De tweede keer, op 1 mei, zorgden fans voor een record opbrengst van maar liefst $7,1 miljoen! Dat is bijna 25 keer een normale vrijdag-opbrengst.

Schrijf in je agenda

Op 5 juni en 3 juli (beiden de laatste vrijdag van die maanden) gaan ze deze actie herhalen. Dus als jij je muziek en/of merchandise hebt ondergebracht bij Bandcamp, dan is nu het moment om je fans te laten weten wanneer ze jou kunnen steunen door op die twee dagen hun portemonnee te trekken!

Bandcamp subscription

Bandcamp heeft ook nog een speciaal abonnement voor muziekfans bekendgemaakt. Deze kunnen artiesten en labels binnen Bandcamp aanbieden aan hun fans, waarmee fans de artiest kunnen blijven supporten.

Daarnaast kunnen artiesten hiermee hun fans toegang bieden tot een exclusieve fan community, die artiesten en labels kunnen inzetten om extra content beschikbaar te maken via de artiestenpagina, zoals exclusieve promo activiteiten of Q&A’s, exclusieve merch, pre-sales en meer.

Volgens Bandcamp is dit interessanter dan crowdfundacties en willen ze hiermee artiesten op een reguliere basis blijven helpen om muziek te maken.

Vergoeding annulering buitenlandse optredens

Vanaf 4 mei kun je bij het Dutch Music Export Corona Hulpfonds een tegemoetkoming aanvragen als je buitenlandse shows zijn geannuleerd en je de reeds gemaakte kosten niet kunt terugverdienen of wanneer je extra kosten hebt moeten maken voor repatriëring uit het buitenland.

Merchandise verkopen

Helaas kan je momenteel door de coronacrisis je merchandise niet meer bij optredens verkopen, maar wel online bij bijvoorbeeld Bandcamp, zoals hierboven al beschreven bij de Fundraiser. Je hebt nu dus nog de tijd om eventueel een mooie actie te maken voor 5 juni of 3 juli. Merch verkopen via je eigen webwinkel kan natuurlijk ook. Of via het al eerder besproken platform Please don’t stop the music, speciaal opgericht om jouw muziek en merchandise in corona-tijd onder de aandacht te brengen van publiek.

En natuurlijk kun je je social media-kanalen gebruiken om je muziek en merchandise nog weer eens onder de aandacht te brengen.

coronacrisis livestream

Livestreamen + pay what you want

Fix een goede livestream en vraag een donatie voor jouw thuisconcert (voor jezelf, of het goede doel). Heb je meer informatie en tips nodig om een goede livestream te maken? Kijk dan ook even bij de kennisbank van Poppunt Gelderland. Je kunt je natuurlijk ook laten adviseren door  specialisten op het gebied van multimedia techniek en blogs over dit onderwerp.

Om meer publiek te bereiken kun je jouw videoshow ook aanmelden bij bijvoorbeeld Corona ConcertenPrivé Podium of andere media die hun kanalen hiervoor beschikbaar stellen.

Dit onderwerp werd al eerder besproken in deel 1 van onze reeks “Muzieksector in coronacrisis”.

Facebook Livestream functies vernieuwd

Nu het gebruik van live-video’s sterk is toegenomen, komt ook Facebook met een aantal vernieuwingen. Zo heeft Facebook onlangs Messenger Rooms bekendgemaakt. Daarmee kan je een video call room aanmaken, waaraan 50 mensen (met en zonder Facebook) mee kunnen doen en waaraan geen tijdslimiet zit. De link naar de room is te delen via de Feeds, Groepen en Events, zodat je mensen makkelijk kan uitnodigen. De functie is bijvoorbeeld in te zetten voor online sessies, talks, masterclasses etc. Binnenkort wordt dit ook met o.a. Instagram geïntegreerd.

coronacrisis fb-rooms

Matchmaker voor makers

De Keep an Eye Foundation is al jaren bezig met het steunen en ontwikkelen van jong talent op verschillende (kunst)opleidingen. Nu lijkt het ze ontzettend nuttig om meer op zoek te gaan naar verbinding tussen verschillende vakgebieden. Vandaar dit nieuwe initiatief.

Keep an Eye wordt matchmaker voor studenten aan of alumni (max 5 jaar geleden afgestudeerd) van één van de Nederlandse kunstopleidingen. Hierdoor kan een componist de perfecte tekstschrijver vinden, een circusclown zijn/haar kleding-designer, een startende band hun fotograaf/videograaf enzovoort, enzovoort…

Hebben twee partijen elkaar via Keep an Eye gevonden? Dan kunnen ze samen aan de slag gaan met het projectplan/begroting en deze indienen om zo aanspraak te maken op maximaal €2500,- financiële ondersteuning om hun project te realiseren.

Let op: informatie en aanmelden vóór 1 juni 2020!

coronacrisis maker zoekt maker

Hoe informatief vond je dit artikel?

Klik op een ster om je oordeel te geven

Gemiddelde score 4.9 / 5. Aantal stemmen: 8

Wees de eerste om dit artikel te beoordelen

Omdat je dit artikel informatief vond...

Volg ons op Facebook! En dank voor je feedback.

Oei, je bent niet tevreden over het artikel

We willen je graag zo goed mogelijk informeren.

Zou je ons kunnen vertellen wat we kunnen verbeteren?